Balatoni randevú tipp: csendes-strandolós-borozgatós

Share on facebook
Facebook

Van az a pont, amikor az embert taszítja a tömeg, a szolgáltatások és az infrastruktúra sokasága, és csak egy nyugodt, csendes helyen szeretne eltölteni egy napot a kedvesével. Ilyen kis egyszerű, de borzasztóan romantikus és élhető hely a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence közé beszorult Fövenyes is.

Délelőtti program: strandolós randi

A fövenyesi strand annak ellenére, hogy elég kicsi alapterületű, azért kánikula idején sem jellemző, hogy egymásra lépkednének az emberek vagy összeérne egy idegennel a törülköző csücske. Mindenki kényelmesen talál magának helyet az árnyékban vagy a napon egyaránt.

Ráadásul a fizetős strandok közül ez talán a legolcsóbb. Olcsósága ellenére mégsem szenvedünk semmiben hiányt: lehet vizibiciklizni és kajakozni is.

Ebéd: stílusteremtő strandbüfé

„Van egy művelt réteg, aki nagyon tudatos, nagyon tudja, hogy mit szeretne. Tudatosan vásárol, étkezik és választ. Őket céloztuk meg fogyasztó közönségként.” – meséli Nagy-Golyán Nikolett a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa.

Férje 14 évvel ezelőtt kezdte a fövenyesi büfézést a szokásos hekk-lángos étlappal. Számukra a fövenyesi strand és a büfé is egyet jelent a szerelemmel. Itt ismerkedtek meg, itt volt a leánykérés, majd pár évvel később közös gyermekük keresztelője is.

Tavaly a szezon előtt vettek egy mély levegőt és megszabadultak az általános strandkaja repertoártól. Gondosan kiválasztott alapanyagokat használnak, hiszen nem mindegy, hogy miből van az a hamburger, amit megeszünk. Egészséges, természetes alapanyagokból finom és könnyű strandételeket szolgálnak fel. Újhullámos gasztronómiájuk már az első nyáron díjat kapott. 2015 strand ételét, a Fish & Chipset kreatív séfüknek, Szabó Zoltánnak köszönhetik. Ez a fogás számomra teljesen újrafogalmazta a halrudacska fogalmát és elfeledtette azt a beidegződést, hogy a strandon mindig hekket kell enni.

Délutáni program: csodálatos panoráma, csend és egy finom pohár bor

Amikor kiteregettétek a vizes fürdőruhát és kifésültétek a Balaton vizét a hajatokból, felvettétek a szép ruhátokat, akkor induljatok el egy hosszabb sétára az Öreg Leshegyre, ahol már több mint 200 éve áll a Müller Pince. Előzetesen érdemes Aranka néninek odatelefonálni, mert mire odaértek, ő finom vacsorát is készít nektek a gyönyörű látvány és a bor mellé. Egy kellemes borkóstoló után magatok palackozhatjátok be a kedvenceteket, amit az este további részében akár kellemesen el is lehet szürcsölni, de vásárfiának sem utolsó.

A nap zárása: Közös pokróc alatt a kertmoziban

Mi lehetne szebb zárása a napnak, mint közös pokróc alatt összebújva filmet nézni kis világító lampionok alatt a fövenyesi kertmoziban?  Szerintem semmi! Kicsit elfogult is vagyok, ugyanis életem első randija a Balatonakali kertmoziban volt, úgyhogy nálam a kertmozi telitalálat.

Ezeket a csodás filmnéző helyeket Pálffy Gézának köszönhetjük, aki hosszú évek óta töretlenül teremti meg a romantikus moziélményt különleges helyszíneken (Révfülöpön például filmnézés közben mellettünk hullámzik a Balaton). Fövenyes különlegessége abban rejlik, hogy Géza és fia, Matyi nagyon odafigyelnek a vendégekre. Mindig friss popcornnal és hideg üdítővel várnak. Ha elfelejtettél meleg ruhát hozni, akkor mindig tudnak adni egy finom, illatos plédet kölcsönbe.

Ha elolvasnád az eredeti cikket, kattintsd ide!