Bemutatkozás

Kalóz Strandbisztró, Balatonudvari-Fövenyes

A lényeg

A mi fövenyesi történetünk – több mint tizenöt évvel ezelőtt – egy lábtöréssel indult, aztán úgy alakult, hogy itt történt velünk minden, ami egy ember életében igazán fontos lehet. A Kalóz számunkra érzelmi kérdés és “furcsa hobby” lett, éppen ezért mindig komolyan vettük. Azt gondoltuk, ha olyan helyet építünk, ahol mi, a gyerekeink és barátaink jól érzik magukat, a vendégeinknek is jó lesz. Az elmúlt években Magyarországon kialakult az ‘alternatív vendéglátás’ fogalma, és minket is ide soroltak. Szeretjük ezt a kategóriát, mert a mi szemünkben a fövenyesi strand és a Kalóz terasza egy közösségi tér, ahol kedves emberekkel, laza, kényelmes körülmények között, nagyon finomakat ehetünk és ihatunk.

A tények

A fövenyesi strandon 2003 óta családi vállalkozásban üzemel a Kalóz Büfé, ma már Kalóz Strandbisztró néven. Mindig jó strandbüfét szerettünk volna, helyi alapanyagokból, minőségi ételeket és italokat adva. Hosszú folyamat volt, mire megvalósíthattuk azt, amit már sokkal korábban megálmodtunk.

A strandbüfézés a vendéglátás igen speciális ága, mivel szezonális, nagyban függ az időjárástól, mire pedig összeáll a csapat már vége a nyárnak, és a következő évben a csapatépítést új emberekkel kell elölről elkezdeni. Az elmúlt években szerencsénk volt, mert olyan megbízható kollégákat és szakmai partnereket találtunk magunk mellé, akikkel együtt tudtunk gondolkodni.

2015 tavaszán vettünk egy nagy levegőt, és dobtuk a lángost meg a hekket, amit mi soha nem szerettünk, de igyekeztünk tisztességesen elkészíteni. Szabó Zoltán séffel modern strandételeket alkottunk, kutattunk hozzá balatoni alapanyagokat, és szinte azonnal működött. Ebben az évben hirtelen nagyot robbant a balatoni gasztronómia, sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, a Kalózt pedig a büféforradalom zászlós hajójaként emlegette a sajtó. Hibáztunk is persze, olykor csetlettünk-botlottunk, hiszen nem volt kitől megtanulni ezt az új műfajt, évekig tartott, mire kialakult a stabil és biztonságosan működő rendszer.

Szóval 2015-ben megalkottuk a strandbisztró fogalmát, és végre azt adtuk, amit mindig is szerettünk volna: a hekk helyett kitaláltuk a balatoni fish&chips-et, vagyis a Harcsa&Krumplit szürkeharcsafiléből, a lángos helyett házi lepényt sütöttünk, lett minőségi kézműves burger kínálatunk, egy izgalmas leveses bárunk, és hetente változó bisztró ajánlatunk. Erre a vázra épül azóta is a Kalóz minden gasztronómiai újdonsága.

2018-ban csatlakozott hozzánk Kisuti Dávid, majd Szabó István séf, akikkel igazán jó együtt gondolkodni és dolgozni.

2020 telén a Kalóz nem zárt be, hanem -némi felújítás után-, decemberben kinyitott, ezzel megszületett az egész éves strandbisztró a fövenyesi strandon!

Szeretjük a tradíciót, de az innovációt is. Szeretünk kreatívak lenni, órákon, napokon, heteken át ötletelni, kísérletezni, kóstolni. Szeretjük azt a laza, kötetlen, szeretetteljes hangulatot, amit Fövenyesen nap mint nap átélünk. Számunkra ez a #kalozfeeling és a #balatonieleterzes.

 

Elismerések

2015
Az Év Balatoni Strandétele-díj
‘A Vidék Minősége, Éltető Balaton-felvidék’ védjegy
Balatoni Kör tagság

2016
Magyar Konyha TOP10 A legjobb strandbüfék 2. hely

2017
Magyar Konyha TOP10 A legjobb strandbüfék 2. hely

2018
Dining Guide étteremkalauz TOP10 Street food
Dining Guide étteremkalauz TOP5 Vidéki street food hely
Magyar Konyha TOP10 A legjobb strandbisztrók 1. hely

2019
Dining Guide étteremkalauz TOP10 Alternatív vendéglátás
Dining Guide étteremkalauz TOP10 Alternatív vendéglátás vidék
Magyar Konyha TOP10 A legjobb strandbisztrók 2. hely

2020
Dining Guide étteremkalauz TOP10 Alternatív vendéglátás
Dining Guide étteremkalauz TOP10 Alternatív vendéglátás vidék

 

Fontos információk a fövenyesi strandról

A fövenyesi strandra a belépés június 1-ig ingyenes, utána (augusztus végéig) reggel 8-tól 19 óráig strandbelépőt vagy gasztrojegyet szükséges váltani. A gasztrojegy félárú strandbelépő, amellyel 2 órán keresztül igénybe vehetitek a strand szolgáltatásait. Aki 3000 Ft fölötti értékben fogyaszt a Kalózban és felmutatja a gasztrojegyét, 10% kedvezményt kap, lényegében visszakapva a gasztrojegy árát! Ha nincs strandidő, általában napközben sincs belépő. Ha mégsem szeretnétek strandolni és/vagy gasztrojegyet vásárolni, csak a Kalózból szeretnétek ételt vagy italt rendelni, hívjátok a 06 30 749 7847-es telefonszámot, és az összekészített csomagot átadjuk a strandbejáratnál. 19 óra után pedig mindennap mindenkit szeretettel várunk vacsorára!

#kalozfeeling