Bemutatkozás

Kalóz Strandbisztró, Balatonudvari-Fövenyes

A lényeg

A mi fövenyesi történetünk – több mint tizenöt évvel ezelőtt – egy lábtöréssel indult, aztán úgy alakult, hogy itt történt velünk minden, ami egy ember életében igazán fontos lehet. A Kalóz számunkra érzelmi kérdés és “furcsa hobby” lett, éppen ezért mindig komolyan vettük. Azt gondoltuk, ha olyan helyet építünk, ahol mi, a gyerekeink és barátaink jól érzik magukat, a vendégeinknek is jó lesz. Az elmúlt években Magyarországon kialakult az ‘alternatív vendéglátás’ fogalma, és minket is ide soroltak. Szeretjük ezt a kategóriát, mert a mi szemünkben a fövenyesi strand és a Kalóz terasza egy közösségi tér, ahol kedves emberekkel, laza, kényelmes körülmények között, nagyon finomakat ehetünk és ihatunk.

 

A tények

A fövenyesi strandon 2003 óta családi vállalkozásban üzemel a Kalóz Büfé, ma már Kalóz Strandbisztró néven. Mindig jó strandbüfét szerettünk volna, helyi alapanyagokból, minőségi ételeket és italokat adva. Hosszú folyamat volt, mire megvalósíthattuk azt, amit már sokkal korábban megálmodtunk.

A strandbüfézés a vendéglátás igen speciális ága, mivel szezonális, nagyban függ az időjárástól, mire pedig összeáll a csapat már vége a nyárnak, és a következő évben a csapatépítést új emberekkel kell elölről elkezdeni. Az elmúlt években szerencsénk volt, mert olyan megbízható kollégákat és szakmai partnereket találtunk magunk mellé, akikkel együtt tudtunk gondolkodni.

2015 tavaszán vettünk egy nagy levegőt, és dobtuk a lángost meg a hekket, amit mi soha nem szerettünk, de igyekeztünk tisztességesen elkészíteni. Szabó Zoltán séffel modern strandételeket alkottunk, kutattunk hozzá balatoni alapanyagokat, és szinte azonnal működött. Ebben az évben hirtelen nagyot robbant a balatoni gasztronómia, sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek. 2015-ben megalkottuk a strandbisztró fogalmát, és végre azt adtuk, amit mindig is szerettünk volna: a hekk helyett kitaláltuk a balatoni fish&chips-et, vagyis a Harcsa&Krumplit szürkeharcsafiléből, a lángos helyett házi lepényt sütöttünk, lett minőségi kézműves burger kínálatunk, egy izgalmas leveses bárunk, és hetente változó bisztró ajánlatunk. Erre a vázra épül azóta is a Kalóz minden gasztronómiai újdonsága.

2018-ban csatlakozott hozzánk Kisuti Dávid, majd Szabó István séf, 2020 decemberében pedig végeztünk a Kalóz épületének téliesítésével, ezzel megszületett az egész éves strandbisztró Fövenyesen.

2021 óta Pál Sándor konyhafőnökkel és Bata Dániel séffel csiszoljuk ezt az izgalmas strandbisztrós műfajt; gasztronómiai és kulturális programokat szervezünk, valamint esküvőket, családi rendezvényeket és céges csapatépítőket is vállalunk egész évben.

Szeretjük a tradíciót, de az innovációt is. Szeretünk kreatívak lenni, órákon, napokon, heteken át ötletelni, kísérletezni, kóstolni. Szeretjük azt a laza, kötetlen, szeretetteljes hangulatot, amit Fövenyesen nap mint nap átélünk. Számunkra ez a #kalozfeeling és a #balatonieleterzes.

 

Elismerések

2015
Az Év Balatoni Strandétele-díj
‘A Vidék Minősége, Éltető Balaton-felvidék’ védjegy
Balatoni Kör tagság

2016 óta minden évben szerepeltünk a
Magyar Konyha TOP10 „A legjobb strandbisztrók” listáján, és 2018 óta a Dining Guide étteremkalauz „TOP10 Alternatív vendéglátás” és/vagy „TOP10 alternatív vidéki vendéglátás” listáján.

 

Fontos információk a fövenyesi strandról

A fövenyesi strandra a belépés június 1-ig ingyenes, utána (augusztus végéig) reggel 8-tól 18 óráig strandbelépőt vagy gasztrojegyet szükséges váltani. A gasztrojegy félárú strandbelépő, amellyel 2 órán keresztül igénybe vehetitek a strand szolgáltatásait. Aki 5000 Ft fölötti értékben fogyaszt a Kalózban és felmutatja a gasztrojegyét, 10% kedvezményt kap, lényegében visszakapva a gasztrojegy árát! Ha nincs strandidő, általában napközben sincs belépő. Ha mégsem szeretnétek strandolni és/vagy gasztrojegyet vásárolni, csak a Kalózból szeretnétek ételt vagy italt rendelni, hívjátok a 06 30 749 7847-es telefonszámot, és az összekészített csomagot átadjuk a strandbejáratnál. 18 óra után pedig mindennap mindenkit szeretettel várunk vacsorára!

#kalozfeeling