Büféforradalom 1.

Share on facebook
Facebook

Lángos, hekk, palacsinta. És a főtt kukorica? „Mais bitte, mais bitte!” A hetvenes évek nosztalgikus ízei. A naptej és a fokhagyma átható illata, a „balatoni hal”, a hekk, aminek élő ember nem látta a fejét, sercegő kettes kolbász, jobb helyeken mustár és kovi ubi. Vagy mégsem?

Idén vége az egyenbüféknek. Legalábbis, ha tovább terjed a vírus. Néhány tóparti büfésnek ugyanis elege lett a lángos-hekk-palacsinta szentháromságából, és elhatározta, megteremti a modern strandbüfét. A beach food (strandkaja) első kísérleti fogásai már tavaly megjelentek. A balatonboglári Paletta bisztróban feltűnt a vízikutya (baguettebe pakolt wasabis harcsakolbász lila káposztás szósszal), a badacsonyi Kishableány étlapján a Balcsi bagel (mákos körkifliből készült szendvics), a gyenesdiási Karám büfében medvehagymás lángosfalatkákkal, a csopaki Code Zeróban barbecue-vel kísérleteztek. A sokat megélt gebinesek többsége persze lenézően legyintett. „Pesti huncutság” – mormolták. Ők a nyár elején bespájzolják a kínai lángosport, a mirelit hasábburgonyát, a szójából és nyesedékből összetákolt húspogácsát (a szakzsargonban gyíkhúspogácsát), a legolcsóbb argentin hekket, a fagyasztott rántott sajtot, begyújtják a Karancs gáztűzhelyet, visszatöltik a fritőzbe a tavalyi olajat, és várják az egynapos turistákat.

Nem rabló, hanem vitorlás

Ezt az igénytelenséget unta meg Golyán Niki és Nagy Attila. „Addig nem lesz igazi balatoni gasztronómia – mondják –, amíg nem változik meg a strandbüfék kínálata.” Hiszen a strandokon naponta több tízezren étkeznek, a külföldiek számára sokszor ez az egyetlen benyomás a magyar kulináriáról. Ők tavaly (tízévi büfézés után) vettek egy nagy levegőt, és lemondtak a hekkről meg a lángosról. Kitették Fövenyesen a bejárathoz a Kalóz strandbisztró reklámtábláját, és pirossal áthúzták a két szót. Lángos és hekk nem kapható. Nyet. Van helyettük harcsa & krumpli. Az angol fish and chips balatoni változata: szürkeharcsa ropogós bundában, frissen sült hasábburgonyával és paradicsomos-chilis vagy majonézes zöld fűszeres szósszal. A Balatoni Kör szerint a tavalyi év strandétele.

Találunk a kínálatban töltött lepényeket, vonyarcvashegyi padlizsánkrémet és zakuszkát, levendulás-csokis palacsintát, házi szörpöket, remek dörgicsei borokat. A pékáru Nagyvázsonyból, a sajt a Vászolyi Sajtmanufaktúrából, a szörpök Kékkútról, a sör a Hedon Kézműves Sörfőzdéből érkezik. A Kalóznak Bergmann Ernő, a híres füredi cukrász szállítja a fagylaltot. Imponáló sikertörténet. Pedig a házaspár számára nem indult könnyen az élet a fövenyesi strandon, Golyán Niki a parti köveken törte el a lábát, a büfé előtt. Itt ragadtak. Sőt. Idén már Badacsonytomajban is nyitottak egy Kalóz Strandbisztrót. Játék, fura hobbi, majd érzelmi kérdés. Mint Karinthy Frigyesnek a komikum. Ő mondta: „Humorban nem ismerek tréfát.” No, Golyánék a strandbüfében nem ismernek. Bár nemrég meginogtak. Déltájt jött egy férfi, és halat kért. Hoztak neki egy harcsa & krumplit. – Mi ez? – kérdezte döbbenten az ember. Hát harcsa. De hát ő halat kért. Ez hal. Csakhogy ő olyat szeretne, mint amit a Duna-parton, a Rómain meg a Balatonparton szokott enni. Na, ez volt a mélypont.

„A strandbüfézés amúgy sem könnyű szakma – mondja Niki. – Ez a vendéglátás speciális ága. Egyrészt szezonális, és a szezon rövid, másrészt befolyásolja az időjárás. Amellett mire összeáll a csapat, már vége a nyárnak, és az ember kezdheti elölről az építkezést. Szerencsére nekünk vagy egy Zoli séfünk. Szabó Zoltán (a Gundel Károly vendéglátóipari szakiskola tanára) évek óta kitart mellettünk.” Nem véletlen tehát, hogy a strandbüfék közül elsőként kapták meg az Éltető Balaton-felvidék védjegyet.

KALÓZ STRANDBISZTRÓ
Balatonudvari-Fövenyes, Strand utca 1.
Tel.: +36 (30) 967-3888
www.kalozstrandbisztro.hu